Sllovenia miratom martesat e homoseksualëve dhe birësimin e fëmijëve nga ky komunitet - Gazeta Express
string(85) "sllovenia-miratom-martesat-e-homoseksualeve-dhe-biresimin-e-femijeve-nga-ky-komunitet"

Lajme

Gazeta Express

05/10/2022 12:03

Sllovenia miratom martesat e homoseksualëve dhe birësimin e fëmijëve nga ky komunitet

Lajme

Gazeta Express

05/10/2022 12:03

Parlamenti slloven miratoi një amendament që lejon çiftet e së njëjtës gjini të martohen dhe të birësojnë fëmijë

Ndryshimet e përcaktojnë martesën si një bashkim i dy personave dhe u lejojnë partnerëve homoseksualë të birësojnë fëmijë në të njëjtat kushte si ato që vlejnë për çiftet e martuara.

I hartuar nga qeveria, projektligji u miratua dy muaj pasi Gjykata Kushtetuese shpalli një vendim historik që e konsideronte diskriminues përkufizimin e martesës si një bashkim i një burri dhe një gruaje dhe paaftësia e partnerëve të të njëjtit seks për t’u adoptuar.
Vendimi hyri në fuqi menjëherë dhe partnerët e të njëjtit seks janë lejuar të martohen që kur u shpall, me gjykatën që urdhëroi Asamblenë Kombëtare të korrigjojë legjislacionin brenda gjashtë muajve.

Ai gjithashtu nënvizoi se vendimi nuk e zvogëlon rëndësinë e martesës tradicionale si bashkim i një gruaje dhe një burri dhe nuk ndryshon kushtet apo pasojat ligjore të martesës për çiftet heteroseksuale.

Deputetët e koalicionit e mbështetën ligjin pa mëdyshje, ndërsa opozita konservatore, Demokratët (SDS) dhe Sllovenia e Re (NSi), qëndruan në qëndrime të njohura të politikës konservatore. SDS argumentoi se çiftet homoseksuale kishin tashmë të njëjtat të drejta si çifti heteroseksual, birësimi i ndaluar dhe fekondimi artificial.

NSi ndërkohë tha se nuk mund të kuptonin se si një bashkim midis një burri dhe një gruaje mund të ketë të njëjtën rëndësi si një bashkim midis partnerëve homoseksualë, pasi i pari është në thelb i hapur për lindjen e fëmijëve dhe martesa e të njëjtit seks jo.

Në BE, 13 vende kanë legalizuar deri tani martesat e të njëjtit seks: Austria, Belgjika, Danimarka, Finlanda, Franca, Irlanda, Luksemburgu, Malta, Gjermania, Holanda, Portugalia, Spanja dhe Suedia.