Si mund ta zbulojë gogësitja se jeni psikopat - Gazeta Express
string(45) "si-mund-ta-zbuloje-gogesitja-se-jeni-psikopat"

Shneta tjera

Gazeta Express

05/11/2021 1:30

Si mund ta zbulojë gogësitja se jeni psikopat

Shneta tjera

Gazeta Express

05/11/2021 1:30

A gogësini edhe ju kur shihni dikë duke gogësirë? A ju ndodh shpesh kjo? Apo kurrë? Zbuloni se çfarë do të thotë

Ka shumë shenja që mund të tregojnë se dikush është psikopat.

Ata kanë karakteristika të tilla si sipërfaqësia, narcizmi, vetëperceptimi superior, gënjeshtra patologjike, mungesa e ndjenjës së fajit dhe empatisë dhe shumë më tepër.

Sipas një studimi të publikuar në “Personality and Individual Differences”, studiuesit zbuluan se ekzistonte një lidhje midis psikopatëve dhe gogësitjes, transmeton Telegrafi.

Studiuesit nga Universiteti Baylor mblodhën 135 subjekte, i testuan duke përdorur testin “Inventari i personalitetit psikopatik” dhe më pas kryen një eksperiment në të cilin ata i ekspozuan subjektet ndaj gogësitjes.

Kur shihni një person tjetër duke gogësirë, a gogësini edhe ju pas disa sekondash?

Sa kohë keni qëndruar pa u gogësitur? Pesë sekondat e para? Apo deri në fund? Nëse ju para përfundimit të gogësitjes së tjetrit njësoj keni gogësitur, nuk jeni psikopat. Por nëse nuk e keni gogësirë, domethënë se nuk jeni.

Për çfarë bëhet fjalë?

Sipas studiuesve, ajo ka një lidhje të drejtpërdrejtë me empatinë. Një nga shenjat që ju jeni një psikopat është mungesa e empatisë ndaj njerëzve të tjerë.

Empatia dihet se është një nga faktorët kryesorë psikologjikë që mund të çojë në infeksion të gogësitjes.

Studimet e mëparshme kanë vërejtur të njëjtën mungesë empatie te fëmijët në spektrin e autizmit (sidoqoftë, kjo nuk do të thotë se individët autikë janë psikopatë – thjesht do të thotë se ata kanë më pak gjasa të gogësinë).

Studiuesit testuan shumë më tepër sesa thjesht mungesën e gogësitjes tek testuesit.

Sigurisht, ky nuk është një mjet diagnostikues për psikopatinë, por është një lidhje interesante që tregon se si këto tipare të personalitetit ndikojnë në sjellje të ndryshme në mënyra të papritura – thotë profesoresha dhe shkencëtarja Jennifer Golbeck.

Ata gjithashtu testuan se sa lehtë tremben (psikopatët vështirë frikësohen). Sa më pak të ngjarë që dikush të frikësohet, aq më pak ka gjasa që ata të gogësinë.

Sigurisht, ky nuk është një mjet diagnostikues për psikopatinë, por është një lidhje interesante që tregon se si këto tipare të personalitetit ndikojnë në sjellje të ndryshme në mënyra të papritura – thotë profesoresha dhe shkencëtarja Jennifer Golbeck.

Vetëm për shkak se ju nuk gogësini kur keni parë dikë tjetër duke gogësinë nuk do të thotë që ju duhet të shqetësoheni për veten tuaj.

Kjo do të thotë se, ndoshta, nuk jeni empatik, nuk lejoni që ndjenjat të ndikojnë në vendimet tuaja dhe t’ju pengojnë në punën tuaj.

Megjithatë, studimi është ende shumë interesant.