Përse mostra e gjakut merret nga gishti i katërt - Gazeta Express
string(48) "perse-mostra-e-gjakut-merret-nga-gishti-i-katert"

Shneta tjera

Gazeta Express

31/08/2022 19:18

Përse mostra e gjakut merret nga gishti i katërt

Shneta tjera

Gazeta Express

31/08/2022 19:18

E keni bërë ndonjëherë këtë pyetje përse gjithmonë na “therin” mu këtë gisht?

Kur japim gjakun nga gishti për të bërë analiza, pothuajse gjithmonë na therin në gishtin e katërt.

Nëse ndonjëherë keni pyetur përse ndodh kështu, përgjigjja është kjo: Gishti i madh dhe gishti i vogël janë shumë më mirë të lidhur me nyjën e shuplakës sesa gishtat e tjerë.

Kjo do të thotë që, teorikisht, infeksioni i gishtit të madh dhe i gishtit të vogël mund të përhapet më shpejt “sipër” dhe do të përfshijë dorën.

Për këtë shkak gjaku përgjithësisht merret nga cilido gisht, pos nga gishti i madh dhe gishti i vogël, transmeton Telegrafi.

Mirëpo, në mollëzën e gishtit të katërt kryesisht ka diç më pak receptorë për dhembje, andaj “therja” është më pak e pakëndshme.

Pos kësaj, këtë gisht e përdorim më rrallë se gishtat e tjerë, andaj edhe lëkura në të është më e hollë.

Dhe pikërisht për këtë shkak edhe vraga e vogël në këtë gisht shërohet më shpejt sesa në gishtat e tjerë.