Mos u dashuroni me potencialin e partnerit tuaj - Gazeta Express
string(47) "mos-u-dashuroni-me-potencialin-e-partnerit-tuaj"

Fun

Gazeta Express

01/10/2022 1:26

Mos u dashuroni me potencialin e partnerit tuaj

Fun

Gazeta Express

01/10/2022 1:26

Fatkeqësisht, dashuria dhe marrëdhëniet janë baza pjellore për vetë-mashtrim, justifikime dhe besime të shtrembëruara.

Një nga më të zakonshmet është ajo që ju bën të mendoni se partneri juaj do të ndryshojë dhe do të piqet dhe se kjo do ta transformojë plotësisht marrëdhënien tuaj. Bazuar në këtë besim, ju mund të duroni vite të tëra pakënaqësie dhe të lëndoni shumë veten. Megjithatë, nuk është kurrë një ide e mirë të biesh në dashuri me potencialin e partnerit.

Idealizimi mund t’ju bëjë të dashuroheni me potencialin e partnerit tuaj

Besoni apo jo, në një farë mase është normale që ju të bini në dashuri me potencialin e partnerit tuaj. Në fakt, ajo lehtësohet nga procesi social i rënies në dashuri dhe nga neurokimikatet e përfshira në këtë proces. Kur sapo po njihni dikë, ju tregoni anën tuaj më të mirë. Jeni të vëmendshëm, të këndshëm dhe këmbëngulës dhe përpiqeni të mos tregoni të metat dhe dobësitë tuaja.

Pranimi ose mohimi i realitetit

Ndërsa marrëdhënia përparon, ju ulni vigjilencën dhe filloni të tregoni veten ashtu siç jeni. Ju gjithashtu mësoheni me neurokimikatet dhe ato ndalojnë të kenë të njëjtin efekt. Në këtë kohë, ju keni disa opsione. Nëse e kuptoni njëri-tjetrin dhe dëshironi të konsolidoni marrëdhënien tuaj, do të zgjidhni çdo dallim të vogël mes jush. Nga ana tjetër, mund të kuptoni se ata nuk janë për ju dhe t’i jepni fund marrëdhënies. Opsioni i tretë është që ju të vazhdoni të qëndroni të dashuruar me potencialin e tyre.

Cilat janë pasojat?

Kur bie në dashuri me potencialin e një personi, dhe jo me atë që është në të vërtetë, pasojat janë jashtëzakonisht negative:

Ju mund të pranoni poshtërimin, indiferencën dhe keqtrajtimin me shpresën se do të përfundojë, një ditë dhe do të shndërrohet në atë që dëshironi.

Ju vuani, jeni të pakënaqur dhe e gjeni veten duke jetuar në një marrëdhënie zhgënjimi dhe pakënaqësie për muaj apo vite. Në fakt, hulumtimi ka treguar se të presësh më të mirën nga një partner (veçanërisht kur çështjet janë serioze dhe partnerët nuk kanë aftësi të mira ndërpersonale) është kundërproduktive. Kjo nuk ju ndihmon të zgjidhni problemet apo të përmirësoheni, ajo vetëm ju kujton se sa larg është ajo që keni nga ajo që dëshironi të kishit.

Ju lodheni emocionalisht duke u përpjekur të ndryshoni tjetrin dhe ta ktheni atë në diçka që nuk janë. Për më tepër, ka të ngjarë të lindin konflikte të vazhdueshme, pasi askujt nuk i pëlqen të refuzohet nga partneri dhe ata duan t’i shndërrojnë në dikë tjetër.

Mos u dashuroni me potencialin, kërkoni objektivitet

Për të shmangur pasojat e mësipërme, është thelbësore që të jeni në gjendje të shihni realitetin përpara jush dhe t’i përmbaheni atij kur merrni vendime. Analizoni se si ju trajton partneri juaj, si ju flasin, si komunikojnë me ju dhe çfarë prirjeje tregojnë kur lind një konflikt. Mundohuni të jeni objektiv kur u përgjigjeni këtyre pyetjeve. Ndonëse është mirë të jesh empatik dhe të kuptosh se çfarë plagësh dhe traumash pëson çdo person që e bëjnë atë të sillet në një mënyrë të caktuar, kjo nuk do të thotë se duhet të qëndrosh dhe të durosh çdo keqtrajtim ose të përpiqesh t’i shërosh ato.