Hezitimi për t’u vaksinuar është në rënie, ja disa arsye - Gazeta Express
string(54) "hezitimi-per-tu-vaksinuar-eshte-ne-renie-ja-disa-arsye"

Shneta tjera

Gazeta Express

06/10/2021 1:14

Hezitimi për t’u vaksinuar është në rënie, ja disa arsye

Shneta tjera

Gazeta Express

06/10/2021 1:14

Afërsisht një e treta e njerëzve që hezitonin të vaksinoheshin në vitin 2020, tani janë të gatshëm të vaksinohen kundër COVID-19.

Një studim i besuar i botuar në Gazetën e Shoqatës Mjekësore Amerikane (JAMA) raporton se hezitimi nga vaksinimi u ul nga fundi i vitit 2020 në fillim të vitit 2021, me 32 përqind të njerëzve që ndryshuan nga të vaksinuarit në mëdyshje në të vaksinuar me dëshirë.

“Hezitimi për vaksinim po zvogëlohet, megjithatë pabarazitë në pritje mbeten. Ekziston një mundësi e qartë e shëndetit publik për të shndërruar gatishmërinë e lartë të vaksinimit në vaksinime të dorëzuara me sukses”, shkruajnë autorët e studimit.

Pjesëmarrësit e studimit u anketuan midis 9 gushtit dhe 8 dhjetorit 2020, dhe u anketuan përsëri midis 2 marsit dhe 21 prillit 2021.

Nga ata që raportuan se ishin hezitues ndaj vaksinave në sondazhin e parë, 32 përqind më pas thanë se e kishin marrë një ose më shumë doza vaksine nga sondazhi pasues.

37 përqind e tjerë thanë se ka të ngjarë të vaksinoheshin në të ardhmen e afërt, dhe 32 përqind deklaruan se nuk kishte gjasa të vaksinoheshin.

Një sondazh i Fondacionit Kaiser Family, i publikuar këtë javë, zbuloi disa arsye për rritjen e numrit të vaksinimeve.

Në sondazhin e tyre, 39 përqind e njerëzve të vaksinuar që nga 1 qershori thanë se rritja e variantit Delta i motivoi të vaksinoheshin. Një tjetër 38 përqindësh thanë se i bindi mbipopullimi në spitale, ndërsa një tjetër 36 përqindësh i të anketuarve raportuan se njihnin dikë që u sëmurë rëndë ose vdiq pas infektimit me COVID-19.

Dr William Schaffner, ekspert i sëmundjeve infektive në Universitetin Vanderbilt në Tennessee, u shpreh se rezultatet e studimit JAMA nuk janë befasuese.

“Kjo në përgjithësi reflekton tendencat që po shohim në SHBA gjatë dy muajve të fundit. Ka pasur gjithnjë e më shumë nga këta njerëz që kanë qenë më parë hezitues ose skeptikë rreth vaksinimit dhe kjo po vazhdon në mënyrë të qëndrueshme”, tha Schaffner për Healthline, transmeton Klan Kosova.

“Ardhja e variantit Delta me të vërtetë do të thoshte se ky virus ka depërtuar edhe në zonat rurale … dhe njerëzit po shohin fqinjët dhe miqtë e tyre të pranuar në spital me sëmundje të rënda,” shtoi ai. “Kjo po i bind ngadalë njerëzit se COVID-19 nuk është një mit”.