Ekziston një periudhë ku dhëmbët e nxirë ishin në ‘modë’ - Gazeta Express
string(54) "ekziston-nje-periudhe-ku-dhembet-e-nxire-ishin-ne-mode"

Ekziston një periudhë ku dhëmbët e nxirë ishin në ‘modë’

Fun

Gazeta Express

29/09/2022 10:50

Shëndeti oral është një gjendje e të qenit pa dhimbje të gojës dhe fytyrës, infeksioneve dhe plagëve të gojës, dhe sëmundjeve të gojës dhe sëmundjeve të tjera që kufizojnë aftësinë e një individi për të kafshuar, përtypur, buzëqeshur, të folurit dhe mirëqenien psikosociale.

Hulumtimet kanë treguar se shëndeti i dobët oral mund të shoqërohet me kushte mjekësore si sëmundjet e zemrës, goditjet në tru, diabeti, pneumonia dhe sëmundje të tjera të frymëmarrjes.

Lexo Edhe:

Shëndeti oral dhe pamja e gojës dhe e dhëmbëve janë të rëndësishme si për perceptimin e një individi për veten, ashtu edhe për ndërveprimet e tyre sociale.

Pamja e dhëmbëve është e rëndësishme dhe mund të përdoret për të bërë gjykime për një individ, megjithëse gjykime të tilla ka të ngjarë të formësohen nga faktorë socialë, kulturorë dhe historikë.

Për shembull, në shekujt e 16-të dhe të 17-të dhëmbët e nxirë ishin një shenjë e pasurisë – duke reflektuar aftësinë për të përballuar konsumimin e ushqimeve me sheqer – sot, e kundërta është rasti, me dhëmbët e prishur ose të kalbur që përgjithësisht lidhen me varfërinë.

Sëmundjet orale janë problematike sepse ndikojnë në cilësinë e jetës njerëzore, ato ndërhyjnë në aftësinë e individëve për të realizuar ambiciet e tyre.

Dëshmitë nga SHBA tregojnë se fëmijët që vuajnë nga dhimbja e dhëmbëve kanë vështirësi të përqendrohen në shkollë dhe kanë më pak gjasa të jenë të suksesshëm akademik.

Shëndeti oral është thelbësor për shëndetin total dhe cilësinë e kënaqshme të jetës ndaj dhe kujdesi duhet të jetë i madh.