Eksperti shpjegon: 7 gjërat me të cilat përballet një çift para tradhtisë - Gazeta Express
string(72) "eksperti-shpjegon-7-gjerat-me-te-cilat-perballet-nje-cift-para-tradhtise"

Shneta

Gazeta Express

24/08/2022 13:27

Eksperti shpjegon: 7 gjërat me të cilat përballet një çift para tradhtisë

Shneta

Gazeta Express

24/08/2022 13:27

Asgjë në këtë botë nuk ndodh brenda natës, dhe sidomos marrëdhëniet mes njerëzve nuk ndryshojnë brenda natës, madje as miqësia, dhe veçanërisht jo partneriteti. E njëjta gjë vlen edhe për tradhtinë dhe ka disa situata që mund të sinjalizojnë se po mashtroheni nga partneri juaj.

Edhe pse intuita është diçka tjetër, ka sinjale konkrete që diçka po ndodh me partnerin tuaj. Psikologu amerikan, John Gottman, hulumtoi temën e tradhtisë bashkëshortore dhe zbuloi se para këtij akti, në një martesë ndodhin 7 gjërat e mëposhtme:

Injorimi

Në martesë, partnerët bëjnë kërkesa verbale dhe jo verbale për vëmendje dhe mbështetje. Gottman e quan atë “oferta”. Për shembull, është kur një person vjen në shtëpi dhe dëshiron të flasë për diçka që ka ndodhur atë ditë, ose një kërkesë për ndihmë me punët e shtëpisë, ose një gjest joverbal ndaj seksit.

Një sinjal mund të jetë kur njëri partner flet për mënyrën se si e kaloi ditën e tij por tjetri e kthen shikimin nga televizori, kur kërkesat për ndihmë në punët e shtëpisë shpërfillen, ose njëri partner shpesh kthen shpinën dhe shkon të flejë kur tjetri afrohet qoftë për një përkëdhelje.

Mësimi me refuzimin

Në këtë fazë, partneri mësohet të refuzohet. Është e mundur që ai të lëndohet, të ndihet i trishtuar, i zemëruar, i izoluar, por fsheh ndjenjat e tij për të shmangur një grindje. Këto ndjenja bëhen më intensive sa herë që personi ndihet sërish i refuzuar. Ai fillon të kërkojë vëmendje gjithnjë e më pak, sepse presin që pala tjetër t’i refuzojë sërish.

Krahasimi

Një njeri ndërton një imazh në mendjen e tij të një partneri ideal që i kushton vëmendje, e mbështet, e dëgjon dhe ai imazh është krejtësisht i kundërt me atë të bashkëshortit të tij. Kur u martuat, secili partner mendonte se tjetri ishte më i mirë se kushdo tjetër, pra zgjidhja më e mirë për ju. Kur lind mendimi se ka të tjerë që janë më të mirë se ato që keni zgjedhur, rreziku i tradhtisë bashkëshortore rritet.

Lëkundja e besimit

Tani partneri nuk i beson më bashkëshortit dhe ndjen se nuk do të jetë në gjendje t’i plotësojë kurrë nevojat e tij/saj. Sa më negativ të ndihet njeriu, aq më shumë pakëson dhe fshin aspektet pozitive të bashkëshortes së tij. Personi fillon të fokusohet vetëm në karakteristikat negative të partnerit.

Grindjet

Pastaj partnerja fillon të flasë negativisht për bashkëshortin që po e injoron. Argumentet ndodhin, njëra palë bën kritika të hapura kundër tjetrës. Ata vënë në dukje gabimet e njëri-tjetrit dhe neglizhojnë të marrin përgjegjësi për të tyren, shkruan abcnews.al.

Marrëdhënia e denigrimit

Ata idealizojnë mendimin për një marrëdhënie më të mirë dhe e nënçmojnë partnerin e tyre. Lind një mendim – “Ndoshta do të ishte më mirë që ne të ndaheshim.” Personi tashmë fillon të kërkojë mënyra alternative për të kënaqur nevojën për shoqëri dhe seks.

Kalimi i kufirit

Meqenëse partneri e ka fshirë bashkëshortin e tij, ai fillon të kërkojë njerëz të tjerë. Ju kaloni kufirin dhe hyni në një lidhje, dhe në një moment dobësie, partneri juaj do ta vërejë këtë. Dhe vendimi përfundimtar vjen – a është koha për t’i dhënë fund marrëdhënies apo për të kapërcyer tradhtinë dhe për t’u pajtuar.

Kur lindin probleme të tilla në një marrëdhënie, është i nevojshëm komunikimi i hapur dhe i sinqertë, por pa argumente. Gjithmonë duhet të tregoni hapur se çfarë ju shqetëson, çfarë ju mungon, çfarë ju mërzit dhe nëse nuk mund ta bëni vetë, atëherë mund të vizitoni një terapist martese. /abcnews.al