Diçka specifike mund të sinjalizojë kancerin e prostatës: Mund t’ju zgjojë natën - Gazeta Express
string(78) "dicka-specifike-mund-te-sinjalizoje-kancerin-e-prostates-mund-tju-zgjoje-naten"

Shneta

Gazeta Express

15/09/2022 7:08

Diçka specifike mund të sinjalizojë kancerin e prostatës: Mund t’ju zgjojë natën

Shneta

Gazeta Express

15/09/2022 7:08

Dhimbja është një dhimbje e zakonshme në mesin e pacientëve me kancer të prostatës, veçanërisht në fazat e avancuara të sëmundjes.

Megjithatë, ku ndodh kjo, do të varet shumë nga pjesët e trupit të prekura nga tumori. Një vend i zakonshëm për përhapjen e kancerit të prostatës janë kockat, të cilat shkaktojnë një lloj dhimbjeje specifike që mund të godasë natën.

Sipas Institutit Kombëtar të Kancerit: “Simptoma më e zakonshme e kancerit që është përhapur në kockë është dhimbja e kockave. Zakonisht është atje shumicën e kohës dhe mund t’ju zgjojë natën. Dhimbja mund të jetë një ‘dhimbje e shurdhër’ e dhimbjes therëse”.

Ndërsa kockat dobësohen në mënyrë progresive nga sëmundja, ato mund të jenë gjithnjë e më të prirura ndaj thyerjeve dhe frakturave.

Prostate Cancer UK vëren: “Dhimbja e kockave është një ndjenjë shumë specifike. Disa burra e përshkruajnë atë si një ndjenjë e ngjashme me një dhimbje dhëmbi, por në kocka, ose si një dhimbje therje. Mund të përkeqësohet kur lëvizni dhe mund ta bëjë zonën të butë në prekje. Përvoja e dhimbjes së kockave të secilit mashkull do të jetë e ndryshme. Dhimbja mund të jetë konstante ose mund të vijë e të shkojë”.

Sa e keqe është, megjithatë, do të ndryshojë gjithashtu dhe mund të varet nga vendi ku ndodhet kocka e prekur.

Qelizat e kancerit përhapen në kocka duke u shkëputur nga gjëndra e prostatës dhe duke i shpëtuar sulmeve nga sistemi imunitar, duke i lejuar ato të udhëtojnë drejt kockave.