Çmimet Nobel 2022, ndahen këtë javë - Gazeta Express
string(34) "cmimet-nobel-2022-ndahen-kete-jave"

Arte

Gazeta Express

04/10/2022 17:27

Çmimet Nobel 2022, ndahen këtë javë

Arte

Gazeta Express

04/10/2022 17:27

Sezoni i çmimit Nobel është sërish pranë nesh. Çdo tetor, komitetet në Suedi dhe Norvegji emërojnë laureatë në një sërë çmimesh në shkenca, letërsi dhe ekonomi, si dhe në punën e paqes.

Në total, jepen gjashtë çmime, secili duke njohur kontributin novator të një individi ose organizate në një fushë specifike. Çmimet jepen për fiziologji ose mjekësi, fizikë, kimi, shkencë ekonomike, letërsi dhe punë për paqe.

Gjatë pandemisë, Nobelët bënë rregullime. Në 2020 dhe 2021, disa ngjarje u anuluan në favor të një ceremonie dixhitale për fituesit dhe ceremonia e Oslos për çmimin e paqes ishte më e vogël se në shumicën e viteve, me një audiencë të kufizuar. Këtë vit, laureatët do të marrin medaljet dhe diplomat e tyre të çmimit Nobel në Stokholm në dhjetor, tha organizata, dhe fituesit nga dy vitet e mëparshme do të ftohen gjithashtu.

Këtu është një udhëzues i shpejtë për çmimet e këtij viti.

Një çmim do të shpallet çdo ditë nga e hëna në 7 tetor dhe përsëri më 10 tetor, nga ora 5 e mëngjesit deri në 7 të mëngjesit me orën Lindore. Njoftimet bëhen në Stokholm dhe Oslo dhe do të transmetohen drejtpërdrejt në kanalet zyrtare dixhitale të Çmimit Nobel.

Një medalje Nobel. Çmimet jepen në fushat e fiziologjisë ose mjekësisë, fizikës, kimisë, shkencës ekonomike, letërsisë dhe punës së paqes./New York Times