Çfarë është teknika e “këmbës poshtë derës” - Gazeta Express
string(41) "cfare-eshte-teknika-e-kembes-poshte-deres"

Fun

Gazeta Express

30/09/2022 23:15

Çfarë është teknika e “këmbës poshtë derës”

Fun

Gazeta Express

30/09/2022 23:15

Është hera e parë që e dëgjoni?

Pavarësisht emrit të çuditshëm, është një teknikë mjaft e përdorur. Edhe ju e përdorni sigurisht.

Me këtë teknikë individi ose kompania synon që të bindë dikë dhe të arrijë synimet e veta.

Si funksionon kjo teknikë?

Fillimisht krijohet një lidhje mes personit që po kërkon diçka dhe personit që po I kërkohet diçka. Studimet e njëpasnjëshme kanë treguar se nëse e nis me një kërkesë të vogël atëherë personi që bie dakort herën e parë, në të ardhmen do të ndihet I detyruar të bjerë dakort edhe për kërkesa më të mëdha.

Siç e thotë dhe vetë emri I teknikës, nënkuptohet që për të hyrë diku, individi vendos një herë këmbën poshtë derës dhe dalëngadalë e hap atë derë.

Ja disa shembuj ku përdoret kjo teknikë bindjeje:

Bisedë mes babait dhe djalit

Kërkesë e vogël nga djali: A mund ta marr makinën sot në darkë?

Kërkesë më e madhe nga djali: Makina më duhet për një udhëtim disa ditor.

Bisedë mes nënës dhe vajzës

Kërkesa e vogël: A mund të shkoj tek shtëpia e Sarës nesër?

Kërkese më e madhe: Sara do të shkojë tek qendra tregtare, a mund të shkoj edhe unë?

Bisedë mes dy shokëve

Kërkesë e vogël: A mund të më ndihmosh të marr divanin nga apartamenti i vjetër e ta dërgoj tek I riu?

Kërkesë më e madhe: A mund të më ndihmosh të ndërroj apartament?

Bisedë punëdhënës-punëmarrës

Kërkesë e vogël:  A mund të punosh një orë këtë fundjavë?

Kërkesë më e madhe: A mund të punosh të shtunën?

U bindët tani që edhe ju e keni përdorur teknikën e “këmbës poshtë derës”?

Por, si ka mundësi që kjo funksionon dhe pse është kaq e thjeshtë?

Çelësi pse kjo teknikë funksionon është se kërkesa e parë i duket kaq e vogël dhe e parëndësishme personit në fillim sa duket e pamundur që të thuash JO. Ajo kërkesë është shume e thjeshtë për t’u plotësuar, ndaj dhe personi bie dakort. Kështu kur gjendet përballë një kërkese më të madhe sërish ka tendencën të thotë PO.

Suksesi i kësaj teknike qëndron gjithashtu edhe sepse bazohet tek raporti dhe lidhja që është krijuar mes bindësit dhe subjektit duke rënë dakort për kërkesën e pare. Gjithashtu, kjo metodë funksionon nëse kërkesa e te tjera janë të lidhura me kërkesën e parë. Ndaj edhe personi vendoset në pozitë pasi ka rënë dakort për kërkesën e pare dhe detyrohet të bjerë dakort edhe për të dytën megjithëse është më e madhe. Në atë pikë, ai ndihet i detyruar të thotë po.

Kjo teknikë përdoret jo vetëm në jetën e përditshme në marrëdhëniet e punës, familjare apo ato mes miqve, por madje edhe në biznes, në marketing e deri tek fushatat e bamirësisë apo ato elektorale.

Pra fillimisht merr një PO, që të më vonë të marrësh një PO edhe më të madhe!

Kështu, nëse nuk e kishit dëgjuar apo nuk e kishit përdorur më parë, mund të filloni ta përdorni tani si metodë për të arritur qëllimet tuaja…