A e dini se xhelozia mund të jetë një gjë e mirë? Zbuloni pse - Gazeta Express
string(60) "a-e-dini-se-xhelozia-mund-te-jete-nje-gje-e-mire-zbuloni-pse"

Fun

Gazeta Express

29/09/2022 22:19

A e dini se xhelozia mund të jetë një gjë e mirë? Zbuloni pse

Fun

Gazeta Express

29/09/2022 22:19

Të jetosh në epokën dixhitale të mediave sociale sigurisht që ka përfitimet e veta, por ka edhe disa anë negative. Duke qenë se shumica e njerëzve ndajnë momentet e tyre më krenare dhe më të lumtura në rrjetet sociale, xhelozia është padyshim një nga kurthet e kësaj shoqërie.

Ndjenja e një dhimbje zilie kur shihni fotografi të të tjerëve që kanë gjërat që dëshironi, mund t’ju bëjë të ndiheni të tmerrshëm. Megjithatë, xhelozia nuk është domosdoshmërisht e keqe. Është një ndjenjë që na jep të dhëna për atë që duam vërtet dhe mund të na mundësojë të arrijmë qëllimet tona.

“Xhelozia është një ndjenjë e pakëndshme dhe një gjendje pasigurie”, thotë neuropsikologia Dr. Sanam Hafeez. “Mund të jetë pakënaqësia e dikujt që gëzon përparësi ose sukses, ose frika për të humbur diçka/dikë të vlefshëm për dikë tjetër. Ju mund të ndiheni të zemëruar, të hutuar dhe të shqetësuar kur jeni xheloz. Ju gjithashtu mund të keni një ndjenjë shumë të fortë pakënaqësie ndaj njerëzve që kanë atë që dëshironi”. Me fjalë të tjera, xhelozia është një emocion kompleks që shpesh përfshin emocione të shumta dhe do të jetë i ndryshëm për të gjithë , thotë psikologia Tiffany N. Brown.

Më poshtë do të mësoni se si ta përdorni për mirë xhelozinë, sipas psikologëve:

Ndryshoni mënyrën se si e shihni xhelozinë

Si të gjitha emocionet, Brown thotë se xhelozia po përpiqet t’ju tregojë diçka. “Në varësi të kontekstit, mund të na bëjë të vetëdijshëm për një humbje të mundshme, të na paralajmërojë për dëshirat e panjohura ose dëshirat ose nevojat e paplotësuara,” shpjegon ajo. Pra, thjesht duke e parë xhelozinë si një mesazh dhe jo si një përvojë negative, ju tashmë jeni në rrugën tuaj për ta shfrytëzuar atë në avantazhin tuaj.

Përpiquni të kuptoni xhelozinë

Kur shfaqet xhelozia, Brown rekomandon të heqësh dorë nga çdo kritikë që ke ndaj vetes për t’u ndjerë në këtë mënyrë. Mos harroni se është një ndjenjë krejtësisht normale. Në vend të kësaj, eksploroni atë dhe përpiquni të kuptoni pse po ju ndodh. Sipas Brown, eksplorimi, kuptimi dhe përpunimi i emocionit është ajo që e lejon atë të bëhet një gjë pozitive.

Për të ndihmuar me këtë eksplorim, Hafeez këshillon të nxirrni një stilolaps dhe një letër dhe të shkruani një listë të njerëzve që keni zili, së bashku me gjërat specifike për të cilat i keni zili. Më pas, analizimi i listës do t’ju ndihmojë të kuptoni pse ndiheni kështu dhe çfarë mesazhi po ju jep xhelozia. “A është rrënja e xhelozisë suaj të zhytur kryesisht në pasuri materiale, apo janë nevoja emocionale të paplotësuara?” thotë Hafizi. “A ju mungojnë njerëzit në jetën tuaj, qofshin më shumë miqtë, bashkëshorti, figura e nënës etj.? Jeni të pakënaqur me punën tuaj apo jo? Pasi të kuptoni se çfarë ju bën xheloz për të tjerët, mund të përpiqeni të gjeni një mënyrë për t’i arritur ato qëllime për veten tuaj.”

Nëse keni nevojë për mbështetje me këtë proces ose vini re se po prireni drejt sjelljes jo të shëndetshme, Hafeez sugjeron të flisni me një terapist. Kjo do të përmirësojë imazhin tuaj për veten dhe do të kultivojë më shumë mendime pozitive për veten tuaj, gjë që do të zvogëlojë ndjenjat e xhelozisë.

Lëreni xhelozinë t’ju motivojë

Suksesi ose arritja e një personi tjetër nuk ju bën më pak të ngjarë të bëni të njëjtën gjë, thotë Hafeez. Nëse asgjë tjetër, është dëshmi se nëse ai mund të bëjë diçka, mundeni edhe ju. Në vend që të ndiheni të zemëruar për fitoret e dikujt tjetër, Hafeez rekomandon përdorimin e kësaj energjie për t’ju shtyrë drejt qëllimeve tuaja.

Hapi i parë: Shikoni përsëri listën tuaj të xhelozisë dhe zgjidhni një gjë që mendoni se e dëshironi vërtet dhe filloni të bëni hapa drejt këtij qëllimi. Hafeez sugjeron të filloni me diçka që duket më realiste dhe e arritshme në këtë moment. Çelësi, shton ajo, është të përqendroheni në një qëllim në një kohë për të shmangur mbingarkesën. /abcnews.al